
אנשים רבים אינם יודעים מה ההבדל בין אלרגיה לחלב ואי סבילות ללקטוז. ואכן קל להתבלבל מכיוון שהסימפטומים דומים בחלק מהמקרים. רגישות לחלב ואי סבילות ללקטוז עשויים לגרום לכאבי בטן או שלשולים אך אלרגיה לחלב יכולה במקרים הקשים גם להוביל למוות. מסיבה זו חשוב מאוד להיבדק ולדעת בדיוק מה יש לכם לפני שמתחילים בטיפול בבעיה.
מחסור באנזים לאקטז הוא זה שגורם לאי סבילות ללקטוז. לקטאז הוא האנזים המפרק את סוכר החלב והוא זה המאפשר לתינוקות לעכל את חלב האם. כאשר אנו גדלים האנזים פעיל פחות ופחות. לכ-70% מהאנשים בעולם כיום ישנו מחסור מסוים בלאקטז אולם לא מדובר באי פעילות מוחלטת של האנזים.
רגישות לחלב או אי סבילות ללקטוז יתאפיינו בסימפטומים כמו גזים, נפיחות בבטן, כאבי בטן ושלשול. ברמות שונות של אי סבילות ללקטוז יופיעו סימפטומים אלו בעצימות שונה. החל מגזים ועד שלשולים קשים. שוני ברמת הלקטוז במוצרי חלב שונים יוביל לעוצמת תגובה שונה אצל אותם אנשים.
הבדיקה לרגישות לחלב או אי סבילות ללקטוז נעשות בשתי שיטות עיקריות. האחת היא בדיקת נשיפה ללקטוז, בה בודקים את מידת פעילות הלקטאז במעי. בשיטה זו מתקבת תשובה חיובות או שלילית לגבי הרגישות ללקטוז. ניתן להשתמש גם בשיטת האלימינציה כאשר מוצרי חלב מוצאים מהתפריט ומוחזרים בהדרגה עד שנקבעת רמת הרגישות לחלב / לקטוז.
אלרגיה לחלב שונה במהותה מרגישות לחלב או אי סבילות ללקטוז והיא דומה במהותה לסוגי אלרגיות שונות כמו אלרגיה לבוטנים או שומשום ויכולה להציג סימפטומים הנעים החל מגזים, נפיחות בבטן, כאבי בטן, שלשולים, קשיי נשימה, בצקות, פריחה ולעיתים אף מוות. תופעת האלרגיה לחלב נפוצה יותר אצל תינוקות ועל כן יש לשים לב אליהם במיוחד כאשר מזינים אותם בתחליף חלב בחודשיהם הראשונים. במידה והסימפטומים המאפיינים אלרגיה לחלב מופיעים אצל תינוקכם עליכם להיות ערניים במיוחד ולפנות בדחיפות לרופא הילדים.
איך מטפלים באי סבילות ללקטוז?
– לפני הכול חשוב להיבדק. אם אתם חווים גזים, נפיחות, כאבי בטן או שלשולים שהם סימפטומים המאפיינים אי סבילות ללקטוז ורגישות לחלב, כדאי מאוד להיוועץ ברופא שלכם. יתכן ומדובר בבעיית מעיים. אולם במידה וסיבה זו תיפסל הרופא יפנה אתכם להמשך אבחון וטיפול.
– אין צורך להפסיק לגמרי את צריכת מוצרי החלב מאחר והם מהווים מקור טוב לסידן אולם כדאי להיוועץ בתזונאים מוסמכים להתאמת המינון
– ברגישות נמוכה לחלב, מי שאינו רוצה להפסיק לצרוך מוצרי חלב יכול לשלב מוצרי חלב במאכלים מוצקים אחרים במינונים נמוכים לאורך היום.
– מוצרי חלב המכילים פחות לקטוז יהיו מסוג יוגורט הביו, גבינות קשות או חלב דל לקטוז
– בדקו עם תוספי האנזים לקטאז מתאימים לכם (ניתן להשיגם בכמוסות ולהוסיף תוך כדי אכילת מזון חלבי)
– במידה ואתם סובלים מרגישות ללקטוז בעצימות כל שהיא כדאי מאוד להיכנס למסלול טיפול עם דיאטן מוסמך
ד”ר אילנה דריאל, היא דיאטנית קלינית מוסמכת בוגרת תואר ראשון, שני ושלישי בפקולטה למדעי התזונה באוניברסיטה העברית בירושלים, קמפוס רחובות. עם ותק של 25 שנים במקצוע במהלכן עבדה בביה”ח ע”ש שיבא תל השומר, בקופת חולים כללית, במכון הגסטרואנטרולוגי בבלינסון ובשנים האחרונות במסגרת קליניקה עצמאית. ד”ר אילנה דריאל טיפלה במאות מקרים של רגישות ואלרגיה למזון, בעיקר בחולים הסובלים ממחלות מעיים שונות (מחלות מעי דלקתיות, מעי רגיז, רפלוקס, צליאק ועוד)
כיום, ד”ר אילנה דריאל מיישמת את השיטה אותה פיתחה לאבחון רגישות למזון, שיטה ייחודית וחדשנית, שהוכיחה את עצמה במחקרים רפואיים. השיטה הוצגה בכנסים בינלאומיים מובילים בתחום התזונה ומחלות מעיים וזכתה לעניין והכרה.
בנוסף להיותה מרצה באוניברסיטה העברית (הפקולטה לתזונה), ומנהלת קליניקה לאבחון רגישות למזון כמו גם יעוץ תזונתי אישי להרזיה, סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים גבוהים, והפרעות אכילה.
אין צורך לסבול יותר. צרו קשר עוד היום ונתחיל לטפל בכם מיד. ד”ר אילנה דריאל 054-7776999