glotan-photo2
דוקטור אילנה דריאל

מאת ד”ר אילנה דריאל

רגישות לגלוטן

סובל מכאבי בטן? כאבי ראש? עייפות? יכול להיות שאתה סובל מרגישות לגלוטן. אמנם צמד המילים האלו הפך לפופולארי בשנים האחרונות, ועמו הגיעו דיאטות רבות ללא גלוטן שאומצו על ידי רבים בארץ ובעולם, גם מבלי שיהיו רגישים, ועדיין – לפני שממהרים לאמץ תזונה מגבילה– הנה פרטים שחשוב לדעת על רגישות לגלוטן ושינוי הרגלי התזונה. מומלץ לקרוא לפני שרצים לסופרמרקט להחליף את תכולת המטבח לנטולת גלוטן.

מהי רגישות לגלוטן ומה ההבדל בינה לבין מחלת הצליאק?

הגלוטן הוא החלבון העיקרי המצוי בחיטה, שעורה ושיפון (גם בדגנים מלאים וגם במזוקקים). זהו החלבון האחראי לצמיגותו של הבצק ולמרקם המאפים המיוצרים מדגנים אלה.

רגישות לגלוטן יכולה להתקיים במגוון רחב של רמות המייצרות אי נוחות וסבל באורח החיים של האדם הרגיש לגלוטן. חשוב להבחין כי מחלת הצליאק (בעברית: דָגֶנֶת / כרסת), היא אינה סוג של רגישות לגלוטן, כי אם אי-סבילות לגלוטן, אשר לא מאפשרת לאדם הסובל ממנה לצרוך שום מוצר שיש בו גלוטן כלל. כאשר חולה צליאק אוכל מזון שמכיל גלוטן,  נוצרת תגובה חיסונית שמזיקה למעי הדק. כתוצאה מכך, המזון אינו מתעכל כראוי ונגרמת אי-ספיגה. מלבד תסמינים כמו שלשול, גזים כלואים בבטן ונפיחות בבטן, אי-ספיגה גורמת גם לתת-תזונה ולאנמיה ועלולה בסופו של דבר להוביל למספר מחלות אוטואימוניות נוספות. המחלה עלולה גם להעלות את הסיכון לסרטן, וללא טיפול, מגבירה את הסיכון למוות בטרם עת.

מחלת הצליאק יכולה להופיע בכל גיל, מילדות ועד בגרות, אולם, במקרים רבים החולים מאובחנים רק אחרי שנים של תסמינים. מהירות האבחון משתנה ממקום למקום בעולם, בהתאם לרמת המודעות למחלה. השכיחות הגבוהה ביותר של המחלה נרשמה בקרב תושבי צפון אירופה, ואילו הנמוכה ביותר בקרב אנשים ממוצא אפרו-אמריקאי ואסיאתי.

את מחלת הצליאק ניתן לאתר באמצעות בדיקות דם מתאימות אליהן ניתן לקבל הפנייה מרופא המשפחה. יחד עם זאת, חשוב לזכור, כי תוצאה שלילית של בדיקות הדם אינה מלמדת כי אין רגישות לגלוטן. היא מעידה כי הנבדק אינו סובל מצליאק, אך בהחלט יכולות להתקיים רמות של רגישות לגלוטן, שלא באות לידי ביטוי בבדיקות הדם.

מכיוון שאחד הגורמים למחלת הצליאק הוא גנטי, אם יש לך קרובי משפחה שחולים בצליאק, הנך משתייך לקבוצת הסיכון. כמו כן, היום ידוע שנשים נוטות ללקות במחלה יותר מגברים, וסבורים כי עשויה להיות השפעה גם לנטיות תרבותיות ומיקום גיאוגרפי.

איך מאבחנים רגישות לגלוטן?

לאחר שלילה של מחלת הצליאק, ניתן ומומלץ לבדוק אם ישנה רגישות לגלוטן. רגישות לגלוטן עלולה להסב סבל רב ויומיומי שניתן למנוע בקלות, באמצעות התאמת תזונה אישית. מחקרים מלמדים כי רגישות לגלוטן היא תופעה נפוצה מצליאק שלא מעטים סובלים ממנה, וחלק ניכר מהם לא מאובחנים היות שלאחר שלילת צליאק הם מפסיקים את האבחון. מעוניין שאאבחן באופן מדויק את הרגישות ממנה אתה סובל? לחץ כאן >>

ככלל, באמצעות הימנעות מגלוטן למשך שבועיים ובדיקת השינוי הגופני שחל במהלך תקופה זו, ניתן לקבל נקודת מבט ראשונית באשר לשאלת הרגישות. יחד עם זאת, רצוי מאוד לבצע אבחון מדויק שילמד בדיוק מה מקור הבעיה וכיצד יש לטפל בה. אני מבצעת תהליך אבחון קצר וממוקד שבסופו אנו יודעים את סוגי המזונות שאליהם אתה רגיש, ואת רמת הרגישות. דווקא בעת אבחון מדויק אבקשך כן לצרוך גם מוצרים המכילים גלוטן (אם כי באופן מבוקר) כי זו הדרך המדויקת ביותר להבין כיצד סוגי מזון אלו משפיעים על גופך. להרחבה בנושא שיטת האבחון, לחץ כאן.

מה הסימנים המעידים על רגישות לגלוטן?

רגישות לגלוטן יכולה לגרום לגזים, כאבי בטן, נפיחות בבטן, שלשולים, פריחות מגרדות על העור, ערפול בחשיבה, תשישות, נטייה לדיכאון, היפראקטיביות ועוד. סימנים אלו יכולים להעיד על מגוון רחב של תופעות, בהן גם רגישות לגלוטן.

להרחבה על הסימנים המעידים על רגישות לגלוטן, קרא כאן.

כיצד תשפר את איכות חייך לצד רגישות לגלוטן?

במידה וגילית שאכן הנך סובל מרגישות לגלוטן, תצטרך לאכול תפריט נטול או דל גלוטן. את התפריט חשוב שיבנה איש מקצוע, על מנת לדאוג להשלמת חוסרים ולחיזוק הגוף. כשאני בונה את התפריט עבורך, הוא מאוד מפורט וברור, ואנחנו מוודאים ביחד שהוא מכיל תחליפים ראויים, שאהובים על ידך ושיספקו לך תזונה מלאה ומאוזנת.

בפגישתנו, אשמח לספר לך על עולם שלם של מוצרים טעימים, מגוונים ובעלי ערך תזונתי גבוה המבוססים על תחליפי חיטה נטולי גלוטן המורכבים מקמח סויה, קמח תפוחי אדמה, קמח תירס וקורנפלור, קמח סויה, דוחן, שעועית ועוד. כתוצאה מהמודעות ההולכת וגוברת לנושא הרגישות לגלוטן, ניתן להשיג היום במרכולים מגוון מאוד רחב של מוצרים וגם קמח ללא גלוטן שניתן לשלבו בכל מאפה בייתי. בקרוב תגלה שבאמצעות הכוונה ובניית תפריט ניתן בהחלט ליהנות מתזונה משביעה, מהנה ומאוזנת לאורך זמן.

ליצירת קשר או השארת פרטים

 

ד”ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית, התמחות באלרגיה ורגישות למזון

נושא הרגישות לגלוטן הפך להיות פופולארי בשנים האחרונות, וניתן למצוא כיום מס’ הולך וגדל של ממליצים לדיאטה ללא גלוטן, ספרים ומאמרים בנושא, וכמובן – מוצרי מזון ללא גלוטן שניתן למצוא היום בסופרמרקטים  (ולא רק בחנויות טבע).

רגע לפני שמתחילים לקנות מזון ללא גלוטן, כדאי לעצור, לקרא ולהבין מהו הגלוטן, למי הוא מתאים ולמי לא. מהי חשיבותו האם הוא עלול להזיק.

הגלוטן הוא החלבון העיקרי המצוי בחיטה, שעורה ושיפון (ללא תלות אם הדגנים הם מלאים או מזוקקים). זהו החלבון האחראי לצמיגותו של הבצק ומרקם המאפים המיוצרים מדגנים אלה.

המחלה המקושרת  ביותר לרגישות לגלוטן, היא מחלת הצליאק (בעיברית: דָגֶנֶת), שמוגדרת כאי סבילות לגלוטן ברמה הקשה ביותר. כאשר חולה צליאק אוכל מזון שמכיל גלוטן,  נוצרת תגובה חיסונית שמזיקה למעי הדק. כתוצאה מכך, המזון אינו מתעכל כראוי, מה שגורם לאי-ספיגה. מלבד תסמיני השלשול, הגזים והנפיחות, אי-ספיגה גורמת גם לתת-תזונה ולאנמיה ובסופו של דבר, למספר מחלות אוטואימוניות אחרות. המחלה עלולה גם להעלות את הסיכון לסרטן, וללא טיפול, מגבירה את הסיכון למוות בטרם עת.3

לאחרונה, גברה המודעות למחלת הצליאק אך רופאים רבים עדיין סבורים שזו אינה בעיה נפוצה. בנוסף, רובם אינם מודעים למצבים קלים יותר של המחלה, שאינם כרוכים בהכרח בצורה ה”קלאסית” של רגישות לגלוטן.

המחלה יכולה להופיע בכל גיל, החל מגיל הילדות ועד לעשור האחרון של חיינו, אולם, במקרים רבים החולים מאובחנים רק אחרי שנים של תסמינים. בארה”ב, לדוגמה, החולה הממוצע מאובחן לאחר עשר שנות סבל, ואילו באירופה, שבה הרופאים מודעים יותר למחלה, סביר להניח שהחולה יאובחן אחרי שנה בלבד. מכיוון שאחד הגורמים למחלה הוא גנטי, אם יש לכם קרובי משפחה שחולים בצליאק, אתם משתייכים לקבוצת הסיכון. אולם ייתכן שלרבים מאתנו יש נטייה גנטית למחלה גם אם איננו מכירים קרוב משפחה שאובחן כחולה צליאק. כמו כן, ידוע גם שנשים נוטות ללקות במחלה יותר מגברים. ייתכן שגם נטיות תרבותיות  ומיקום גאוגרפי ממלאים תפקיד בהתפתחות המחלה. השכיחות הגבוהה ביותר של המחלה נרשמה בקרב תושבי צפון אירופה, ואילו הנמוכה ביותר – אצל אנשים ממוצא אפרו-אמריקאי ואסיאתי. ידוע לנו שמחלת הצליאק נפוצה באירופה, ובמיוחד באירלנד!

את מחלת הצליאק ניתן לאתר באמצעות  בדיקות דם מתאימות אותן ידע לתת כל רופא משפחה. יחד עם זאת, חשוב לדעת, שחולה צליאק רגיש לגלוטן, אך ישנם הרבה יותר אנשים רגישים לגלוטן שאינם חולי צליאק!!!

מסתבר שישנן תגובות פחות קשות לגלוטן, הגורמות לכאבים ואי נוחות במעי, בעור, ובאות לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים – אך לא ניתן לאתר אותם בבדיקות לצליאק.

כלומר, אם הבדיקות שעשית לצליאק יצאו תקינות, זה אומר שאין לך צליאק אך בהחלט לא פוסל את האפשרות של רגישות לגלוטן. התסמינים הנפוצים במצבים של אי סבילות לגלוטן הם רבים וכוללים: גזים, כאבי בטן, נפיחות, שלשולים, פריחות מגרדות על העור בצורות שונות, ערפול בחשיבה, תשישות, נטייה לדיכאון, היפראקטיביות ועוד.

רגישות לגלוטן אינה מופיעה באופן מיידי, ולכן קשה לאתר את הגורם לבעיות הגופניות. הדרך הנכונה לבדוק אם קיימת רגישות לגלוטן היא להימנע מגלוטן למשך שבועיים ולבדוק את השינוי הגופני שחל במהלך תקופה זו. ע”פ מחקרים, רגישות לגלוטן שאינה צליאק היא תופעה נפוצה יותר מצליאק ותפריט דל גלוטן יעזור מאוד במצב זה.

אם תגלו שיש לכם רגישות לגלוטן או צליאק, דבר אחד ברור: תצטרכו לאכול תפריט נטול  או דל גלוטן. יחד עם זאת, חשוב ללמוד מהם התחליפים הראויים שיספקו תזונה מלאה ומאוזנת.

תחליפי חיטה נטולי גלוטן מורכבים מקמח סויה, קמח תפוחי אדמה, קמח תירס וקורנפלור, קמח סויה, דוחן, שעועית ועוד. לחמים, עוגות, עוגיות ובכלל מאפים ללא גלוטן מורכבים מקמחים אלו ומספקים פחמימות בעלות ערך תזונתי גבוה.  ניתן להשיג היום במרכולים קמח ללא גלוטן שניתן לשלבו בכל מאפה בייתי.שילובם של מאפים מגוונים בתפריט היומי במקום מאפים “רגילים” יאפשר תזונה משביעה ומאוזנת לאורך זמן.

 אולי יעניין אותך גם:

מהם הסימפטומים העיקריים ברגישות לגלוטן?
מתי כדאי להמנע מצריכת מוצרי גלוטן?
איך מזהים רגישות לגלוטן?
מדוע רגישות לגלוטן מסוכנת?

ברצוני להביע את תודתי והערכתי לפועלך בנושא של אבחון רגישות למזון במחלות המעי הדלקתיות. נושא זה היה חשוב מאוד לבדיקה וזאת כיוון שחולים רבים הרגישו תמיד שיש קשר בין סוגי המזון שאותו הם אוכלים ובין ההתגברות של תופעות שונות הקשורות במחלה כגון שילשולים, עייפות, חום וכו`. כיום יש ביכולתי כחולה קרוהן לווסת טוב יותר את האיזון בין מוצרי המזון השונים ע”מ לחיות חיים שקטים ושלווים מצד המחלה .

תודה רבה על הכל

שמעון נ, מנהל כספים

שיטות אבחון לרגישות למזון

blod test kit

ניתן לעשות כיום בקליניקה, בדיקת דם לאבחון רגישות למזון בשם FOOD DETECTIVE. בדיקת דם חדשנית, איכותית ומדויקת הבודקת רגישות לכ- 50 מזונות. תוצאות תוך מס’ שעות.


מניעת מזון מהתפריט, מאפשרת בדיקה של תגובת הגוף האמיתית לאותו מזון. לכן, שיטת האלימינציה היא עדיין השיטה הכי מדויקת לאבחון רגישות למזון. CEP, היא שיטת אלימינציה חדשנית, ממוחשבת ומדויקת, המאפשרת פתרון אמין לבעיה. דיאטות האלימינציה נוסו בהצלחה מרובה על חולי מחלות מעי במסגרת ניסוי מדעי במרכז רפואי רבין, פתח תקווה. במסגרת הברור, נבדקת רגישות ל-30 מרכיבי מזון, תוך פרק זמן ממוצע של 10 שבועות. האבחון יכול להתבצע גם ללא מפגשים אישיים – on line.