מידע מקצועי

תסמונת המעי הרגיז

תסמונת המעי הרגיז היא תסמונת רווחת מאוד שמאגדת בתוכה תגובות לא תקינות במעי אשר לא נמצא להם הסבר או הגדרה אחרת (מחלה דלקתית / צליאק / מחלה חד משמעית אחרת). התסמונת יכולה לבוא  לידי ביטוי בכאבי בטן, גזים, יציאות רבות ובלתי סדירות, שיהוקים, קושי בעיכול ועוד… 90% מהסובלים מתסמונת זו, מזהים את השפעת המזון כגורם משמעותי במצבם. מעבר לכך, רוב המטופלים מדווחים על כך שהם מעדיפים לשנות את המזון מאשר לקחת תרופות.

כתוצאה מכך, מטופלים מנסים לשנות את אכילתם ולהימנע ממרכיבי מזון שונים באופן לא סביר, ולעיתים גורמים לעצמם תת תזונה בשל אכילה לא מאוזנת לאורך זמן. מזונות רבים דווחו כמשפיעים על התבטאות התסמונת. בינהם: מוצרי חלב, דגנים, פירות, ירקות וביצים. מאחר ומזונות אלה הם הבסיס לתזונה נכונה, מניעתם מהתפריט לאורך זמן, משפיע לרעה על המצב התזונתי של המטופל.

ישנן מספר גישות תזונתיות לטיפול בתסמונת המעי הרגיז:

הגישות השונות מתחשבות ברגישות יתר של מערכת העיכול, תנועתיות המעי, תסיסה של מרכיבי מזון, יצירת גזים מרובים. מעבר לתוכן המזון, קיימת חשיבות רבה לאופן האכילה. התסמינים הרבים, גורמים לאדם להפחית את המזון במהלך היום ואז לאכול ארוחה גדולה מאוד בשל הרעב שהצטבר.

השאלה שחוזרת ונשאלת ע”י רבים מהמטופלים היא, איך אני יכול לעזור לעצמי??? (מאחר ולרפואה הקונבנציונלית אין מענה מלא לטיפול בתופעה). אפרט מספר טיפים שעשויים להקל על התבטאות התסמונת.

1. אכילה של כמויות גדולות של מזון מזיקה וגוררת התבטאות לא נעימה של מערכת העיכול.  לכן חשוב לאכול כל 2-3 שעות, ארוחות קטנות.

2. בעומס הרב בו חיים אנשים, אני שומעת על כך שלא מתפנים לאכול! מנסים לדלג על ארוחות או לאכול במהירות כדי לא לבזבז זמן. חשוב לציין שאכילה איטית ורגועה ולעיסה יסודית של המזון הם חשובים מאוד. ככול שהמזון לעוס טוב יותר, העיכול והספיגה יהיו קלים יותר. הלעיסה היא החלק הראשון של תהליך העיכול, במהלכה מופרשים אנזימי עיכול בלוע והמזון מתחיל להתפרק. דילוג על שלב זה, אצל אנשים הסובלים מקושי בעיכול, הינו משמעותי מאוד.

3. מומלץ מאוד להימנע מאכילה בשעות הערב המאוחרות.  בשעות אלה, כמות אנזימי העיכול המופרשים קטנה באופן משמעותי, דבר שיעכב את עיכול המזון ויגרום לתופעות לא נעימות במשך הלילה ושעות הבוקר.

4. ישנם 8 מרכיבי מזון עיקריים המשפיעים על התבטאות התסמונת. לקטוז, סוכרים, קפאין, אלכוהול, שומן, עמילנים עמידים, פחמימות תוססות, גלוטן. לכל אחד מהמרכיבים יש אופן התבטאות שונה במקצת. בדוק מה אתה אוכל ואיך אתה מרגיש באמצעות רישום יומיומי במחברת. כדאי לרשום כל מה שנאכל וכיצד הגיבה מערכת העיכול באותו יום. בדרך זו תוכלו לגלות מה מבין הגורמים, משפיע במידה רבה על התנהגות המעי.

5. מומלץ להימנע משתיה בזמן הארוחה. הכנסת כמות ניכרת של מים או משקה אחר לגוף, בשילוב עם המזון הנאכל, יוצרת 2 בעיות. האחת היא עומס יתר על הקיבה (שהקיבה מלאה מידי היא יוצרת לחץ על כל האיברים הפנימיים) ושנית, דילול אנזימי העיכול האחראים על פרוק יסודי של המזון.

לסיכום, חשוב לדעת שניתן להקל ברוב המקרים על התבטאות  המעי הרגיש וללמוד לחיות עימו בדו קיום. הבנה של התהליכים הנגרמים במערכת העיכול בתסמונת זו, תעזור למטופלים לאכול נכון יותר ובהגיון, ולשמור על מצב תזונתי מאוזן יותר תוך אכילה מגוונת.

דרכי טיפול ואבחון

פוסטים אחרונים

אודות הקליניקה

שמי ד”ר אילנה דריאל, ואני דיאטנית קלינית מוסמכת בוגרת תואר ראשון, שני ושלישי בפקולטה למדעי התזונה באוניברסיטה העברית בירושלים, קמפוס רחובות.
בעלת ותק של 24 שנים במקצוע.

מידע מקצועי

ארכיון פוסטים

פוסטים נוספים

תסמינים

גזים כלואים בבטן

לרוב בני האדם  יש כמות מסויימת של גזים במערכת העיכול. כמות  של עד ליטר 1 גזים במערכת היא כמות תקינה ולא יוצרת לחץ , כאב

למידע נוסף »
תסמינים

היפראקטיביות – ADHD

הפרעת קשב וריכוז או במינוח הרפואי ADHD, היא הפרעה נוירו-התפתחותית שתסמיניה העיקריים הם: קשיי קשב וקשיי ריכוז, היפראקטיביות (פעלתנות יתר) ואימפולסיביות. עם זאת, לא כל

למידע נוסף »
תסמינים

נפיחות בבטן

הרבה מאוד אנשים מתלוננים תכופות על נפיחות בבטן. מרגישים שהבטן שלהם נפוחה יותר או גדולה מידי בפרופורציה למה שהם אוכלים. מטופלים מספרים: ” הבטן שלי

למידע נוסף »

השאירו פרטים
ואחזור אליכם בהקדם!