מידע מקצועי

נפיחות בבטן

הרבה מאוד אנשים מתלוננים תכופות על נפיחות בבטן. מרגישים שהבטן שלהם נפוחה יותר או גדולה מידי בפרופורציה למה שהם אוכלים. מטופלים מספרים: ” הבטן שלי נפוחה, לא משנה מה אני אוכל. אפילו אם אני רק שותה מים”. אנשים מרגישים שבסוף היום הם לא יכולים לסגור את המכנסיים. הבגדים לוחצים עליהם ונשים מספרות שהן נראות בהריון מתקדם בשעות אחר הצהריים. אז בואו נעשה קצת סדר ונבין מה היא בעצם הנפיחות בבטן? ממה היא עלולה לנבוע? ומה אפשר לעשות כדי להקל על התופעה.

 

מה היא נפיחות בבטן?

יש אנשים שסובלים מבטן נפוחה, קשה , ללא גזים וללא כאבים במשך כל היום. מצב זה יכול להתאים לבעיות שונות אך בעיקר להשמנה בטנית. אצל גברים, ונשים בגיל השלישי, מתפתחת השמנה בטנית כזו שיכולה להגרם מהשמנה בלבד. אנחנו נתייחס יותר לתופעות בהן מופיעה בטן נפוחה, כואבת ולא רגועה בחלק משעות היום. בדרך כלל הנפיחות מופיעה משעות הצהריים והלאה ופחות נפוצה בשעות הבוקר המוקדמות לאחר הקימה.

הנפיחות המופיעה קשורה  ברובה לכמות הגזים המיוצרים במערכת העיכול. לכולנו יש גזים במערכת העיכול. גזים הנוצרים כתוצאה מפעילות של חיידקים במעי הגס המפרקים את המזון המגיע.כמות הגזים התקינה היא 0.5-1.5 ליטר גז ליום, שמשתחררים באיטיות במהלך היום. הגזים הם בדרך כלל ללא ריח וכוללים חד תחמוצת הפחמן, חמצן, חנקן ומימן. יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם כמות הגזים שהחיידקים מייצרים גדלה מאוד ויכולה להגיע לליטרים רבים של גז ביום. מצב זה גורם לנפיחות קשה מאוד בבטן, לחץ וכאב, חוסר שליטה ביציאת הגזים וכדומה.

לעיתים נוצרים מחסורים באנזימי עיכול שתפקידם לפרק את המזון המגיע למערכת העיכול. במצב כזה, המזון עובר במעי ולא מעוכל דיו. במעי הגס הוא פוגש את החיידקים ה”טובים” החיים שם מפרקים את שארויות המזון ופולטים בו זמנית שאריות גזים. התהליך הזה קורה תוך מספר שעות מהאכילה וגובר בהדרגה במשך היום.

אז מהם המזונות שמתקשים להתפרק וגורמים ליצירת גזים? מסתבר שהמזונות הללו הם ברובם סוגים של פחמימות וסיבים שאינם מתעכלים כהלכה כגון: לקטוז (סוכר החלב) אשר נמצא במחסור אצל כ- 75% מהאוכלוסייה בישראל. פרוקטוז (סוכר הפירות), אשר נמצא בפירות רבים, ירקות, דבש. סיבים הנמצאים בקטניות (שעועית / אפונה / חומוס / פול / עדשים), בכרוב וכרובית, בצל ושום ועוד.

במצב של עודף גזים ניכר, מומלץ מאוד לנהל רישום מזון למשך כשבוע ולבחון את כמות הפחמימות מהסוגים שנמנו בתפריט. סמנו את כל מוצרי החלב (כולל שוקולד חלב), סמנו ירקות , פירות וקטניות שנאכלו במהלך השבוע, ואז תדעו  אם ומה להפחית מהתפריט. לאחר מכן, איכלו במשך שבוע מזון דל בפחמימות ובסיבים הללו ובידקו אם יש שיפור במצבכם. בהצלחה!

דרכי טיפול ואבחון

פוסטים אחרונים

אודות הקליניקה

שמי ד”ר אילנה דריאל, ואני דיאטנית קלינית מוסמכת בוגרת תואר ראשון, שני ושלישי בפקולטה למדעי התזונה באוניברסיטה העברית בירושלים, קמפוס רחובות.
בעלת ותק של 24 שנים במקצוע.

מידע מקצועי

ארכיון פוסטים

פוסטים נוספים

תסמינים

גזים כלואים בבטן

לרוב בני האדם  יש כמות מסויימת של גזים במערכת העיכול. כמות  של עד ליטר 1 גזים במערכת היא כמות תקינה ולא יוצרת לחץ , כאב

למידע נוסף »
תסמינים

היפראקטיביות – ADHD

הפרעת קשב וריכוז או במינוח הרפואי ADHD, היא הפרעה נוירו-התפתחותית שתסמיניה העיקריים הם: קשיי קשב וקשיי ריכוז, היפראקטיביות (פעלתנות יתר) ואימפולסיביות. עם זאת, לא כל

למידע נוסף »
תסמינים

נפיחות בבטן

הרבה מאוד אנשים מתלוננים תכופות על נפיחות בבטן. מרגישים שהבטן שלהם נפוחה יותר או גדולה מידי בפרופורציה למה שהם אוכלים. מטופלים מספרים: ” הבטן שלי

למידע נוסף »

השאירו פרטים
ואחזור אליכם בהקדם!