
למרות המודעות לרגישויות לגלוטן ולמחלת הצליאק, ולמרות שדיאטה נטולת גלוטן הפכה לטרנד במחוזות שונים, אנשים רבים עדיין סובלים מרגישות לגלוטן, ורובם אינם מודעים לכך כלל. רגישות לגלוטן יכולה לגרום לתסמינים שונים, וכאשר היא אינה מטופלת, היא יכולה להוביל למחלות שונות. לפניכם מידע על סכנותיה של רגישות לגלוטן.
רגישות לגלוטן וצליאק
יש להבדיל בין רגישות לגלוטן, המתבטאת בקשיים של מערכת העיכול להתמודד עם גלוטן, ובין צליאק, שהוא אי סבילות של הגוף לגלוטן. מחלת צליאק, כשהיא פעילה היא חריפה יותר מרגישות לגלוטן, ויכולה לגרום לתת תזונה, שלשולים חריפים, עקרות, הפרעות בגדילה ועוד. כאשר אדם סובל ממחלת צליאק פעילה, מערכת העיכול ניזוק כתוצאה מתהליך אוטואימוני שמפחית את יכולת הספיגה הכללי של המעי. וככל שהאדם ייחשף יותר למזון המכיל גלוטן, כך יחמיר הנזק שייגרם לו. מחלת הצליאק יכולה להיות לבוא לידי ביטוי בכל שלב בחיים ולהתפרץ בפתאומיות, ותסמיניה משתנים מאדם לאדם. רגישות לגלוטן ,אם קיימת, יכולה לגרום לנזק מצטבר במידה ואינה מטופלת או מאובחנת. במקרים רבים אדם אינו מודע לכך שהוא רגיש לגלוטן, וכך גורם לעצמו מבלי לדעת זאת נזק מצטבר שגדל עם השנים.
איכות חיים
מזון מעובד עתיר שומנים וסוכרים ועשוי דגנים המכילים גלוטן הוא נפוץ, נגיש וזול, ורובנו צורכים ממנו הרבה יותר ממה שטוב לבריאותנו. כתוצאה מכך מתפתחות רגישויות שונות, ומופר האיזון הטבעי של מערכת העיכול ושל הגוף כולו. אנשים רגישים לגלוטן סובלים מכאבי בטן, נפיחות בטנית, גזים, קשקשים, סבוריאה, כאבי ראש, עצירות, שלשול ועוד מגוון בעיות. איכות החיים ותחושת הרווחה של אנשים אלו היא ירודה, וכאשר המצב נמשך לאורך זמן, תיתכן אף פגיעה בבריאותם. מי שהתרגלו לחיות עם רגישות לגלוטן מבלי שיהיו מודעים לכך, בעצם מתרגלים לחיות חיים של סבל, שאינו הכרחי כלל. ככל שמקדימים לאבחן ולטפל ברגישות לגלוטן, כך ניתן לרפא את מערכת העיכול ולשקם את הגוף. הימנעות מטיפול ואבחון עלולה להוביל בסופו של דבר לנזקים שיגרמו למחלות, ואז כבר יהיה קשה הרבה יותר לשקם את הנזקים. כשמבינים עד כמה ההתמודדות עם הרגישות לגלוטן היא פשוטה ואפשרית, קשה להסביר מדוע לא הפכו הטיפול והאבחון של רגישות לגלוטן לחלק מהשגרה הרפואית של כל אדם הסובל מן הסימפטומים האופייניים.