מידע מקצועי

רגישות לפירות

רגישויות למזון מתפתחות פעמים רבות בעיקבות קיום של מחלה אחרת, בפרט מחלה אחרת במעי. חולים במחלות מעי דלקתיות )מחלת קרוהן וקוליטיס(, חולים במחלות כמו למשל תסמונת המעי הרגיז.
האם פירות בריאים? מסתבר שלא לכולם!

פירות טריים, בעיקר בעונתם, נחשבים למזון בריא, דל שומן ולא מעובד. מסיבות אלה, האמונה הרווחת היא שהם בריאים לכולם. וכל המרבה, הרי זה משובח. מסתבר שלא כך הדבר… פירות יכולים לגרום לחלק מהאוכלוסייה לכאבי בטן קשים, גזים, שילשולים ואי נוחות בבטן, ואף לדכאון. פרוקטוז נקשר לא מעט גם להשמנת יתר ורמות LDL וטריגליצרידים גבוהות מן הרגיל. תת ספיגה של פרוקטוז הינה הפרעת עיכול נפוצה אשר משפיעה על כ-30% מהאוכלוסייה במדינות המערב, ישנן השערות ששכיחות התופעה במדינות אסיה נמוכה יותר אך עדיין יחסית גבוהה, עד כ-10%. פרוקטוז הוא חד סוכר הקרוי גם סוכר פירות, המהווה מרכיב תזונה עיקרי במזון המערבי. מקורותיו העיקריים: דבש (מכיל 40% פרוקטוז), פירות עץ , ענבים ומלון, ירקות שורש ובעיקר בצל. ישנן הערכות שכמחצית מאוכלוסיית העולם אינה מסוגלת לעכל בצורה טובה למעלה מ 25 גר’ פרוקטוז ביום. חוסר עיכול של הפרוקטוז אינו מאפשר את ספיגתו במעי הדק. הפרוקטוז מגיע למעי הגס ושם מתפרק על ידי חיידקי המעיים ויוצר גזים רבים. הפרוקטוז במעי הגס משנה את סוגי החיידקים הגדלים במעי ומשנה את הספיגה של חלבונים מסויימים אשר ככול הנראה גורמים להפחתת הסרוטונין בדם ולדכאון (בעיקר בנשים צעירות).

הסיבה לקושי בספיגת הפרוקטוז אינה ברורה ומשתנה מאדם לאדם. אדם המגלה קושי בספיגת פרוקטוז, ימצא בניסוי וטעיה מהי הרמה המתקבלת בגופו. הפרוקטוז נמצא בעיקר בפירות אך גם בירקות, נמצא במוצרים המכילים סוכר פשוט (סוכרוז) ובסורביטול (ממתיק הנפוץ במוצרים לחולי סוכרת). ההמלצה במצבים של חשד לרגישות לפרוקטוז, היא לעשות בדיקת נשיפה (ניתן לעשות דרך קופות החולים). תוצאות הבדיקה יהוו מדד מהיימן על מידת הבעיה במידה והיא קיימת.

קיימת אי סבילות תורשתית לפרוקטוז, המתגלה בינקות. שכיחותה 1/25000 לידות באירופה. הגורם לבעיה הוא ליקוי מולד באנזים האחראי על עיבוד הפרוקטוז בכבד. המחסור מחייב הימנעות מוחלטת מפרוקטוז, סוכרוז וסורביטול. לעומת זאת, חלק גדול יותר מהאוכלוסייה סובל מאי סבילות תזונתית לפרוקטוז. אי סבילות זו אינה מחייבת הימנעות מוחלטת אלא רק הפחתה משמעותית בכמות הפרוקטוז במזון.

פירות עשירים בפרוקטוז:
תפוחים, אגסים, מנגו, אפונה, אבטיח, פירות משומרים במיץ, דבש, סירופ תירס, מיץ פירות, פירות יבשים.

פירות דלים בפרוקטוז:
בננות, אוכמניות, ענבים, קיווי מלון, לימון, מנדרינה,תפוז, פסיפלורה, תות שדה, פטל, סירופ מייפל.

במידה והתגלתה אי סבילות בפרוקטוז, חשוב להימנע גם ממזונות עשירים בפרוקטנים. פרוקטנים הם מולקולות המורכבות ממספר חלקיקי פרוקטוז ולכן מגיבים באופן דומה.
פרוקטנים נמצאים בכמות גדולה: בשעועית, גרגרי חומוס, עדשים, סלק, כרוב אספרגוס, ברוקולי, שום, אפונה, בצל, חיטה, שיפון, אבטיח ואפרסקים.

הגבלת המזון בפרוקטוז ובפרוקטן מקשה במידה ניכרת על תכנון המזון ודורשתשינויים בתפריט היומי בעיקר בארץ. לאורך זמן עלולים להתפתח חסרים משמעותיים בכמות הויטמינים והמינרלים המגיעים לגוף. כמות הסיבים התזונתיים משפיעה גם היא על העיכול ועל הבריאות הכללית. מסיבות אלה, במידה וקיים חשד לאי סבילות לפרוקטוז, מומלץ מאוד להתייעץ עם תזונאי מומחה בתחום.

דרכי טיפול ואבחון

פוסטים אחרונים

אודות הקליניקה

שמי ד”ר אילנה דריאל, ואני דיאטנית קלינית מוסמכת בוגרת תואר ראשון, שני ושלישי בפקולטה למדעי התזונה באוניברסיטה העברית בירושלים, קמפוס רחובות.
בעלת ותק של 24 שנים במקצוע.

מידע מקצועי

ארכיון פוסטים

פוסטים נוספים

תסמינים

גזים כלואים בבטן

לרוב בני האדם  יש כמות מסויימת של גזים במערכת העיכול. כמות  של עד ליטר 1 גזים במערכת היא כמות תקינה ולא יוצרת לחץ , כאב

למידע נוסף »
תסמינים

היפראקטיביות – ADHD

הפרעת קשב וריכוז או במינוח הרפואי ADHD, היא הפרעה נוירו-התפתחותית שתסמיניה העיקריים הם: קשיי קשב וקשיי ריכוז, היפראקטיביות (פעלתנות יתר) ואימפולסיביות. עם זאת, לא כל

למידע נוסף »
תסמינים

נפיחות בבטן

הרבה מאוד אנשים מתלוננים תכופות על נפיחות בבטן. מרגישים שהבטן שלהם נפוחה יותר או גדולה מידי בפרופורציה למה שהם אוכלים. מטופלים מספרים: ” הבטן שלי

למידע נוסף »

השאירו פרטים
ואחזור אליכם בהקדם!