קפאין – האם ייתכן שיש לך אלרגיה או רגישות אליו?
מדי פעם, אנו נתקלים במחקרים חדשים המספרים על השפעות הקפה – יתרונותיו, חסרונותיו, כמה קפה מומלץ לשתות ביום, כמה קפאין יש במשקה כזה או אחר, האם בתה יש יותר או פחות קפאין מקפה, ועוד. העובדה הפחות מוכרת היא שהגוף יכול לפתח תגובה שלילית לקפאין בדמות אלרגיה או רגישות לקפאין, והשפעותיה של תגובות אלו יכולות להיות קשות מאוד.

הסיבה העיקרית לחשיבות הנושא היא שההשפעות של רגישות לקפאין אינן רק על הגוף אלא גם על הנפש. במקרים רבים, אנשים אינם מודעים לכך שהתסמינים שהם חווים קשורים דווקא לקפאין, מה שמוביל להחמרה במצבם הבריאותי והנפשי.
להלן 20 תסמינים שונים הקשורים באלרגיה או רגישות לקפאין:
- בעיות עור: אקזמה, פריחה, אקנה, גרד קשה.
- כאבי ראש ומיגרנות.
- התקפי חרדה ואי שקט.
- קושי בריכוז.
- נפיחות בלשון, בבלוטות הלימפה ובגרון.
- שינויים בדופק, דופק מואץ.

- עצבנות, כעס, ירידה ניכרת במצב הרוח.
- תשישות.
- בחילה.
- רעידות קשות.
- כאבים בחזה.
- דיכאון.
- תחושת נימול בידיים, רגליים ובפנים.
- כאבי שרירים.
- לחץ בחזה וקוצר נשימה.
- הזיות.
- תסמינים דמויי שפעת.
- הפרעות ראייה.
- הזעה קרה.
- בצקת בעפעפיים.
כיצד מתפתחת רגישות לקפאין?
הסיבה הנפוצה ביותר להתפתחות רגישות לקפאין היא שימוש יתר. נמצא כי חשיפה ארוכת טווח למשקאות המכילים קפאין בכמות גבוהה מעלה את הסבירות להופעת חלק מהתסמינים.
בכמות מתונה, קפאין לרוב תורם לשיפור מצב הרוח, הריכוז, הערנות והחיוניות. אולם, כאשר הצריכה מוגזמת, חלים בגוף שינויים כימיים העלולים לגרום לתגובה הפוכה, הכוללת עייפות, עצבנות ואפילו דיכאון. מצב זה אמנם אינו נחשב בהכרח לאלרגיה או רגישות לקפאין, אך בהחלט מהווה סימן אזהרה.
רגישות לקפאין והשפעתה על מערכת העצבים
במקרים של רגישות לקפאין, הגוף מזהה את החומר כרעל ומשחרר חומרים כימיים כגון דופמין, סרוטונין ואדרנלין בתגובה להשפעתו. תהליך זה עלול לגרום לרגישות יתר של מערכת העצבים, מה שמוביל לתסמינים כמו התקפי חרדה, רעד, דפיקות לב מהירות ואף מצבים קיצוניים יותר כגון הזיות והתנהגות תזזיתית.
אנשים הסובלים מאלרגיה חמורה או רגישות לקפאין עלולים לחוות תגובות המזכירות מחלות נפש, כגון דיכאון קליני, הפרעה כפייתית (OCD), סכיזופרניה, הפרעה בי-פולארית ומאניה-דיפרסיה. מסיבה זו, רגישות למזון, ובפרט רגישות לקפאין, עלולה להיות מאובחנת בטעות כבעיה נפשית, ולא לקבל את הטיפול המתאים.
איפה מסתתר הקפאין?
קפאין אינו נמצא רק בקפה, אלא גם במשקאות קלים, משקאות אנרגיה, תה, קקאו, שוקולד ואפילו בקפה נטול קפאין. למרות שקפה נטול קפאין מכיל פחות קפאין, הוא עדיין עשוי לגרום לרגישות לקפאין אצל אנשים הסובלים מהתופעה.
אנשים המאובחנים עם אלרגיה או רגישות לקפאין צריכים להימנע לחלוטין מצריכתו, מחשש לתגובה גופנית קיצונית שעלולה לסכן חיים. אם מופיעים תסמינים מתמשכים או חשד לרגישות לקפאין, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי לצורך אבחון והדרכה תזונתית מתאימה.