
אתה מתעורר בלילה עם תחושה של בערה בחזה. טעם רע בפה והרגשה שתוכן הקיבה עולה. הכאב לעיתים כה חזק שהוא מעיר אותך. בבוקר למחרת אתה צרוד ומכחכח בגרונך כל היום. אלה סימנים של צרבת. ע”פ הערכות, 60 מיליון אמריקאים סובלים לפחות פעם בחודש מצרבת. התקף של כאב קשה באזור החזה (לעיתים חשד להתקף לב), מפחיד, מפריע לשינה ולתפקוד היומיומי.

צרבת עם תשומת הלב לפרטים הנוכים אפשר לטפל בה
למה זה קורה?
צרבת נגרמת בגלל מצב בו השוער העליון של הקיבה אינו סגור דיו ומאפשר לחומצות הקיבה לעלות במעלה הוושט. השוער הוא שריר טבעתי הסוגר את הקיבה מלמעלה ולא אמור לאפשר את עליית המזון והחומצה מהקיבה לכיוון הושט. במצבים מסויימים השריר לא סגור דיו ואז החומצה עולה וגורמת לצריבה קשה דמויית כוויה בוושט. השמנה ובעיקר השמנה בטנית מעודדים תופעה זו, בשל הפעלת לחץ מכני על הקיבה. כמו כן, ישנם מזונות המחלישים את השוער ומעודדים את פתיחתו ואת הצרבת.
מה עושים?
ראשית, מומלצת ירידה במשקל והפחתת שומן (בעיקר בטני). גם ירידה של 3-4 קג’ עשויה להקל על התופעה (לא חייבים לרזות המון כדי לשפר את המצב). הדבר החשוב הנוסף הוא להימנע מאכילה 3 שעות לפני השינה. השילוב של קיבה מלאה ותנוחת שכיבה הם מתכון וודאי לצרבת לסובלים מהתופעה.
אכילת מזונות חומציים גם היא מגבירה צרבת. חשוב להימנע מאכילת פירות הדר למיניהם, לימון (בסלט ובכלל…) מיץ חמוציות, לימונדה, עגבניות.
קפאין מגביר את התופעה ולכן יש להימנע או לפחות להפחית משמעותית קפה / שוקולד / קולה ומשקאות תוססים בכלל (הגורמים לנפיחות הקיבה).
מזון שמן מעודד גם הוא את הצרבת. מזון שמן שוהה זמן ממושך יותר בקיבה וגורם להרפיית השוער ולכן ארוחות שבת דשנות ועשירות, גורמות לעיתים קרובות לצרבות. גם שומן טוב (כמו שמן זית) הוא שומן, ומעודד את אותה תופעה. מסיבה זו חשוב להפחית את כל סוגי השומנים.
במידה והקפדת על כל החוקים הללו ועדיין הצרבת חוזרת, חשוב להתייעץ עם רופא גסטרואנטרולוג ועם דיאטנית.